Огляд ЗМІ

Через вісім років суд арештував все майно Курченка

2 серпня 2022, 13:34Новини989

Этот материал также доступен на русском

Слідство встановило, що обвинувачений у 2011-2014 роках створив злочинну організацію та налагодив схему ввозу на митну територію України нерозмитнених нафтопродуктів.

  • Посилання скопійованоlink copied

Офіс генпрокурора повідомляє, що суд наклав арешт на все рухоме та нерухоме майно, а також земельні ділянки ПАТ “Одеський НПЗ” та ТОВ “Енергія і газ Україна”, які належать бізнесмену-втікачу Сергію Курченку, пише “БізнесЦензор”.

Зазначається, що прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо українського бізнесмена-втікача за фактом створення злочинної організації з метою ухилення від сплати податків, зловживанні владою та службовому підробленні.

Слідство встановило, що обвинувачений у 2011-2014 роках створив злочинну організацію та налагодив схему ввозу на митну територію України нерозмитнених нафтопродуктів.

У подальшому їх реалізовували на внутрішньому ринку країни без сплати до державного бюджету податків, зборів і платежів. Також Курченко оформлював фіктивне вивезення цих нафтопродуктів за межі України.

У генпрокуратурі наголошують, що діяльність злочинної організації під керівництвом бізнесмена-втікача завдала економіці держави збитків на понад 3,1 млрд грн.

Як повідомлялося, прокуратура Одеської області проводить розслідування махінацій з нафтопродуктами структурами бізнесмена-втікача Сергія Курченка. Він підозрюється у створенні злочинної організації, ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах, легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом та фіктивному підприємництві.

У лютому 2020 року прокуратура Одеської області повідомила про підозру трьом колишнім працівникам Південної митниці та капітану судна за фактами сприяння в ухиленні податків підприємствам бізнесмена-втікача.

У березні 2019 року Генпрокуратура завершила розслідування справи проти Курченка за рядом інших звинувачень.

Зокрема, бізнесмену-втікачу інкримінують незаконне заволодіння зрідженим газом ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укргазвидобування”, у співучасті з посадовими особами низки міністерств та обладміністрацій, а також компаній групи “Нафтогаз”, що завдало збитків зазначеним підприємствам на 2,2 млрд грн, з наступною легалізацією (відмиванням) незаконно одержаних доходів з ухиленням від сплати податків.

Також Курченка звинувачують у незаконному заволодінні грошовими коштами “Нафтогазу” на суму майже 450 млн грн та 5,1 млрд грн.

Крім того, він підозрюється у незаконному заволодінні грошовими коштами Національного банку на загальну суму понад 787 млн ​​грн, які були надані у вигляді стабілізаційного кредиту ПАТ “Реал Банк”, а також коштами самого банку на суму понад 4,7 млрд грн шляхом надання кредитів підконтрольним Курченком фіктивним підприємствам.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення