Боррель назвав ордер на арешт Путіна початком процесу притягнення до відповідальності

18 березня 2023, 15:00Новини222

Раніше головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є переконливі докази того, що Путін відповідає за незаконну депортацію українських дітей з окупованих територій України

  • Посилання скопійованоlink copied

Рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна – це лише початок процесу «притягнення до відповідальності» потенційно винних у військових злочинах в Україні, заявив верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

Він зазначив, що йдеться про незаконну депортацію українських дітей до Росії.

«Тяжкість злочину та заява МКС говорять самі за себе. Це важливе рішення для міжнародного правосуддя та для народу України. Ми завжди чітко заявляли у Європейському союзі, що винні у незаконній агресії проти України мають бути притягнуті до відповідальності», – зазначив він.

Раніше головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є переконливі докази того, що Путін відповідає за незаконну депортацію українських дітей з окупованих територій України. За словами Хана, під час розслідування його офіс підтвердив випадки вивезення щонайменше сотень дітей. Багато з них було передано на усиновлення до Росії. При цьому Путін полегшив цю процедуру, прискоривши набуття ними російського громадянства.

Хан зазначив, що ці дії демонструють намір назавжди вивезти українських дітей із їхньої власної країни та розлучити з рідними родинами. «Ми повинні забезпечити, щоб винних у скоєнні цих злочинів було притягнуто до відповідальності, а дітей повернуто до своїх родин та громад. Ми не можемо допустити, щоб з дітьми поводилися так, ніби вони є військовим видобутком», — наголосив головний прокурор МКС.

Хан пообіцяв і далі «без вагань» подавати клопотання про видачу ордерів на арешт, «коли цього вимагатимуть докази».

У свою чергу президент України Володимир Зеленський заявив, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі ухвалив «історичне рішення, з якого розпочнеться історична відповідальність». «Поділяти дітей із сім’ями, позбавляти їх будь-якої можливості зв’язатися з рідними, ховати дітей на російській території, розпорошувати по віддалених регіонах — все це очевидно російська державна політика, державні рішення, державне зло. Яка починається саме з першої посадової особи цієї держави», — сказав він.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Виникає дуже серйозне питання до МОНУ - яким чином воно відстоює інтереси студентів та науково-педагогічних працівників?

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Директору Інституту інноваційної освіти КНУБА О.Петроченку доводиться відстоювати право на свою роботу та посаду

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Є підстави вважати, що в АРМА може багато років функціонувати корупційна схема з вимивання на користь приватних осіб грошей, які мали стати доходами Держбюджету

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Російський бізнес не повністю вичищений з української економіки через хаотичність формування санкційних списків

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Чи потрібен нам ще один керівник АРМА, залежний від Офісу Президента?