Колізії та конфлікти

Бізнес вимагає припинити блокування податкових накладних на період воєнного часу, – EBA

9 березня 2023, 12:44Новини723

Этот материал также доступен на русском

Особливо зухвало звучить завчена податківцями фраза, що «війна – то не причина декларувати збитки…»

  • Посилання скопійованоlink copied

З моменту як в країні відновив функціонування Реєстр податкових накладних (27 травня 2022 року) питання їх реєстрації та, загалом, відшкодування ПДВ постійно залишається проблемним.

Про це наголошують у своєму зверненні представники Європейської Бізнес Асоціації.

Періодично у Податкової служби виникають ідеї щодо змін, періодично проблема набуває більш гострого характеру (як у жовтні 2022 року). Водночас, станом на зараз проблема все ж не знята – бізнес продовжує страждати від блокування та труднощів з відшкодуванням, – зазначають у Асоціації.

Більшість податкових накладних, що було заблоковано протягом жовтня 2022 року не змогли бути оскаржені в адміністративному порядку, і компанії будуть змушені звертатись до суду, де розгляд справ може тривати роками – обігові кошти компаній буде до тих пір заблоковано. Обіцяне автоматичне розблокування на підставі таблиць інформації не працює на практиці. Система реєстрації і алгоритм розблокування накладних створені так, щоб на кожному етапі ручне втручання могло завадити автоматичній роботі системи та створити умови для подвійної сплати податків для наповнення бюджету країни.

Водночас, протягом усього періоду воєнного стану компанії повідомляють про отримання запитів від регіональних підрозділів Державної податкової служби України надати пояснення щодо задекларованих збитків компанії. І особливо зухвало звучить завчена податківцями фраза, що «війна – то не причина декларувати збитки…».

Також у ЄБА говорять, що компаніям відмовляють у прийнятті річної звітності у разі, якщо компанія задекларувала своє право на пільги по чотирьох видах податків (земельний, орендна плата за землю державної та комунальної власності, екологічний, майновий) на територіях, які були окуповані чи на них велись активні бойові дії.

Також з незрозумілих причин податківці відмовляють прозорим компаніям у праві скористатись діючими нормами Податкового кодексу щодо неможливості подання звітності чи відсутності первинних документів через втрату таких внаслідок активних бойових дій чи окупації.

Водночас, є і прикрі випадки, пов’язані з мобілізацією ключового персоналу. До прикладу, коли на малому підприємстві мобілізовано директора і одного з двох працівників і саме в цей період Податкова починає блокувати податкові накладні за недостатню кількість працівників. Пояснення від бізнесу до уваги, на жаль, не беруться, а рекомендацією є – звертатись до суду, знаючи що це дуже тривала в часі та дороговартісна процедура доведення справедливості.

При цьому, вимоги при проведенні камеральних чи невиїзних перевірок стають все більш жорсткими – за відсутності повноцінних умов для роботи для бізнесу в деяких регіонах (відсутність електроенергії, інтернету та безпечних умов існування) податкова просить в стислі терміни (наприклад, 1 робочий день) надати величезні обсяги документів, в тому числі, і первинних.

На переконання прозорого бізнесу, постійне збільшення тиску на білий бізнес з боку контролюючих органів в період війни є абсолютно недоречним! Тож спільнота просить переглянути такі підходи до роботи з прозорим бізнесом і звертається до Кабінету Міністрів України, Офісу Президента з проханням посприяти у захисті законних прав та інтересів представників бізнесу.

Водночас, Європейська Бізнес Асоціація закликає негайно затвердити перелік окупованих територій та територій на яких ведуться \велися активні бойові дії для цілей застосування податкових пільг бізнесом (адже затверджений Мінреінтеграції перелік, за офіційною позицією Мінфіну та Податкової служби визначає території для надання суто соціальних пільг населенню).

Крім того, Асоціація просить припинити блокування податкових накладних на період воєнного часу – адже ситуація, за якої компанія хоче зареєструвати свої податкові зобов’язання і сплатити податки, а податкова система при цьому блокує цю діяльність виглядає вкрай дивно.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ДПС

Статті • Влада i люди
Слід зразу наголосити, що ніяких кардинальних змін у принципах оподаткування доходів фізичних осіб не відбулось

ДПС

Статті • Влада i люди
Можна прогнозувати збільшення звернень органів ДПС до судів із позовами про стягнення боргів з податків та зборів

ДПС

Статті • Влада i люди
Норми права постійно зазнають трансформації

ДПС

Статті • Влада i люди
Платники податків зобов’язані зберігати оригінали відповідних документів, що підтверджують неможливість виконання податкового обов’язку

ДПС

Статті • Влада i люди
Податкова амністія — це остання можливість для фізичних осіб легалізувати свої статки

ДПС

Статті • Влада i люди
У 2021-му у фокусі уваги податківців будуть підприємства, що здійснюють діяльність у сфері фінансів, оптової та роздрібної торгівлі, підприємства транспорту та переробної промисловості