Банки планують подвоїти кредитування фермерів

19 березня 2021, 10:12Новини196

Этот материал также доступен на русском

Оскільки багато банків лише нещодавно почали цілеспрямовано розвивати кредитування малого та середнього агробізнесу, вони можуть демонструвати високі темпи зростання в цьому сегменті.

  • Посилання скопійованоlink copied

«Агросектор в Україні зростає. Це машина, яку неможливо зупинити», – сказав заступник члена правління Креді Агріколь Банку Александр Чеснакофф під час круглого столу «Кредитування агросектору: які продукти фінансування бізнесу банки пропонують клієнтам», – повідомляє «Фінансовий клуб».

Частина клієнтів, які отримали надприбутки в 2020 році, розраховують на більше фінансування. «Є клієнти, які показали гарні фінансові результати минулого року і розраховують на збільшення кредитних лімітів», – розповів начальник відділу «ОТП Агро Фабрика» ОТП Банку Іван Єрко.

«Ми запланували цього року збільшення за встановленими лімітами в два рази нашого кредитного портфеля. Розуміємо, що завантаження цього портфеля сезонне – пік влітку, але по клієнтській базі і лімітам у нас заплановане подвоєння», – розповіла заступниця голови правління з корпоративного бізнесу Банку Кредит Дніпро Тетяна Поплавська.

«Планомірне» зростання обіцяє Банк Альянс, а зростання вдвічі – Альфа-Банк. «Ми плануємо помірне зростання в два рази, – зазначає керівник відділу розвитку продажів агробізнесу Альфа-Банку Андрій Махініч. – Клієнти на зустрічах кажуть про запити на поповнення оборотного капіталу – 70-80% заявок, купівлю техніки – 10-20%».

Попит МСБ на кредитні ресурси зберігається високий. «Ми агропортфель в сегменті МСБ збільшили вдвічі. Ніша малого та середнього бізнесу буде потребувати фінансування: обігові кошти та оновлення парку техніки завжди необхідні, – каже заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку Микола Алфьоров. – Тому ми в 2021 році будемо продовжувати збільшувати фінансування сектору. Нам під силу збільшити його вдвічі. Ми розробляємо партнерські програми з дилерами техніки, посівних та паливно-мастильних матеріалів».

«Останніми роками ми майже подвоювали портфель агровиробників, – сказав керівник розвитку продажів агронапрямку ПУМБ Володимир Онищук. – Ми закладали в бюджеті зростання на 30% в 2021 році. Але по січню й лютому вже зросли на 15%, тому очікую, що буде 50% зростання».

В півтора раза хоче зрости і ОТП Банк. «На цей рік ми собі поставили задачу збільшити портфель на 50%. Ми не можемо зрости лише в агро, ми маємо диверсифікувати свої ризики і зростати також в інших сегментах економіки. 50% всього зростання буде зроблено в агросекторі», – каже Іван Єрко.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства