Банкрутство “Михайлівського”: суд не задовольнив позов ФГВФО до Поліщука на 743 млн

6 лютого 2023, 12:12Новини1224

Этот материал также доступен на русском

Претензії ФГВФО стосувалися викупу активів (цінних паперів і права кредитної вимоги до юросіб) банком “Михайлівський” в травні 2016 року в ТОВ “Інвестиційно-розрахунковий центр”

  • Посилання скопійованоlink copied

19.01.2023 Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов ФГВФО до екс-власника банку “Михайлівський” Віктора Поліщука і екс-в.о. глави правління фінустанови Дениса Панфілова про стягнення 742,55 млн грн (справа №910/11028/20). – повідомляє Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, Фонд гарантування свій позов мотивував тим, що рішення відповідачів “не були сумлінними та добросовісними, безпристрасними, оскільки останні, зловживаючи власним розсудом, прийняли протиправні та необґрунтовані рішення щодо укладення правочинів з пов`язаними товариствами, спрямовані на виведення активів з банку, та всупереч інтересів банку та його кредиторів, результатом чого стала неплатоспроможність банку та неможливість проведення розрахунків з кредиторами цього банку”. “Внаслідок цього саме відповідачі несуть повну та солідарну відповідальність за здійснення збиткової діяльності суб`єкта господарювання, що є підставою для стягнення з останніх єдиної неподільної шкоди в розмірі 742 551 210,41 грн”, – описується в судових матеріалах позиція ФГВФО.

Претензії ФГВФО до Поліщука і Панфілова стосувалися викупу активів (цінних паперів і права кредитної вимоги до юросіб) банком “Михайлівський” в травні 2016 року в ТОВ “Інвестиційно-розрахунковий центр” (на 561,96 млн грн) і в ТОВ “Кредитно-інвестиційний центр” (на 180,97 млн грн).

Фонд гарантування вбачає у цих угодах ознаки нікчемності, вказуючи, зокрема, на пов`язаність її учасників та здійснення операцій в період заборони регулятора на укладання подібних правочинів.

Однак суд вирішив, що “наданих Фондом фактичних даних недостатньо для встановлення факту протиправної поведінки відповідачів та для доведення розміру заподіяної банку шкоди” (цитата).

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму