АМКУ оштрафував українських «дочок» Engie і Shell

25 листопада 2022, 22:11Новини258

За ненадання інформації «АХ» і «ЕЕМЮ» й було оштрафовано, а розгляд справи щодо «БАСФ» триває

  • Посилання скопійованоlink copied

Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України (АМКУ) оштрафувала ТОВ «Альянс Холдинг» («АХ»), мажоритарієм якого є англо-голландська Shell, на 43,452 млн грн, і ТОВ «Енжі Енерджі Менеджмент Юкрейн» («ЕЕМЮ» ), яка є «дочкою» французької Engie, — на 3,941 млн грн.

Згідно з повідомленням АМКУ у Facebook, у вересні 2021 року комітет розпочав дослідження дій ПАТ «Газпром», Uniper Gas Transportation & Finance B.V. Wintershall Nederland Transport and Trading B.V. у частині контролю за концентраціями й узгодженими діями суб’єктів господарювання, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

АМКУ дослідив укладання цими компаніями угод про фінансування проєкту «північний потік-2» й розподіл повноважень між його учасниками.

В Україні працюють три пов’язаних з ними компанії – «АХ», «ЕЕМЮ» і ТОВ «БАСФ» («дочка» німецької BASF, як і Wintershall), які не є безпосередніми учасниками проєкту «північний потік-2».

Водночас, згідно зі статтею 63 Закону «Про захист економічної конкуренції», суб’єкти господарювання, пов’язані відносинами контролю, повинні обмінюватися між собою інформацією і вживати заходів із запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Цим трьом компаніям було надіслано вимоги щодо надання інформації про підтвердження чи спростування факту укладання своїми материнськими компаніями угод. Також потрібно надати пояснення необхідності отримання дозволів органів комітету на зазначені дії.

«Жоден із відповідачів не виконав вимоги комітету. Ненадання інформації не дозволило АМКУ встановити, чи повинні були згадані компанії отримувати дозвіл на зазначені узгоджені дії, тому неможливо встановити наявність або відсутність у їхніх діях порушення відповідного законодавства», — наголошується в повідомленні.

За ненадання інформації «АХ» і «ЕЕМЮ» й було оштрафовано, а розгляд справи щодо «БАСФ» триває. При цьому накладений на «АХ» штраф є найбільшим, що накладається АМКУ щодо цього виду порушення.

Газопровід «північний потік-2» так і не запрацював через введені проти росії санкції у відповідь на розв’язану рф повномасштабну війну проти України. Учасники консорціуму – «газпром», Engie, OMV, Shell, BASF і Uniper.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Перелік підстав евакуації авто є виключним

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Вивезення підприємств здійснюється у випадках, коли існує така логістична можливість без надмірної загрози для водіїв та залізничників

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Для бизнеса важно не иметь «открытой валютной позиции»

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Протягом одного року, до 1 вересня 2022 року, українці матимуть змогу відкрито заявити державі про свої реальні статки, зокрема про ті, з яких не було сплачено податки

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Значна увага ревізорів прикута до суб’єктів великого підприємництва, у яких обсяг можливих порушень та, відповідно, податкових донарахувань найбільший

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Чим прозоріша система, тим менше пільг й менше порушень