Зверніть увагу

Адвокат пояснив, як розподіляються борги між подружжям після розлучення

6 травня 2023, 21:30Новини1221

При цьому навіть якщо чоловік чи дружина не дівали згоди на оформлення кредитного договору, борг доведеться виплачувати вдвох – кожному по 50%

  • Посилання скопійованоlink copied

Розлучення часто супроводжується поділом майна та проблемами, що виникають на цьому ґрунті. Юрист Роман Сімутін повідомив, як розподіляються борги між колишнім подружжям.

Адвокат зазначив, що майно, права та обов’язки, які були придбані у період шлюбу, діляться навпіл. Винятком є придбане за власні заощадження до шлюбу, подароване або отримане у спадок майно.

При цьому навіть якщо чоловік чи дружина не дівали згоди на оформлення кредитного договору, борг доведеться виплачувати вдвох – кожному по 50%.

Можна заявити, що позику не було погоджено на сімейній раді, а її факт приховано. Доведеться довести, що про існування кредиту було відомо. Це швидше виняток із правил і стосується споживчих кредитів з незначними сумами. Коли в борг беруть великі, банки перестраховуються і чоловіка чи дружину залучають як поручителів. При цьому факт законного шлюбу перевіряється через РАГС.

Найчастіше суди розподіляють кредити порівну.

Правозахисник назвав простий спосіб убезпечити себе від такого варіанту подій – укладати шлюбний договір через нотаріуса. Йдеться про угоду між двома сторонами із чітко прописаними правами та обов’язками.

Якщо вирішити проблему мирно не вдалося, слід подати заяву до суду на розподіл майна. Третьою стороною залучають банк. У разі, якщо діти залишаються з одним із подружжя, суд може це врахувати та зменшити частку.

“Найкращий варіант: шлюбний договір. Нотаріальний договір – угода двох сторін та зміна кредитного договору. Якщо не домовилися – подавайте заяву про поділ кредиту та майна, де залучайте третьою стороною банк”, – зазначив юрист.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Юристи визнають, що кредитні боржники рідко виграють у судах

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Заява про призупинення сплати грошового зобов’язання підписується позичальником власноручно або шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Найкраща стратегія для боржників – це залишатися на зв'язку зі своїми кредиторами

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Закон звільняє позичальників лише від сплати штрафів та інших платежів, що нараховані за прострочення виконання зобов’язань за кредитним договором

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Особливо гостро питання доцільності банкрутства фізичних осіб постає в умовах дії в Україні воєнного стану