38,5 млрд грн отримали аграрії в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%». Прийом заявок на участь завершено

4 червня 2022, 11:46Новини387

Этот материал также доступен на русском

Кредитні кошти залучили 18 078 аграріїв

  • Посилання скопійованоlink copied

Для забезпечення проведення комплексу весняно-польових робіт у 2022 році аграрії України загалом залучили 38 млрд 507 млн грн. 31 травня було завершено прийом заявок за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», у межах якого надавалося фінансування.

Кредитні кошти залучили 18 078 аграріїв.

Лідерами за обсягами виданих кредитів, зокрема під держгарантії, а також за кількістю с/г товаровиробників стали Кіровоградщина, Київщина, Вінниччина, Одещина, Дніпропетровщина.

ТОП-10 регіонів за обсягами залучених фінансових ресурсів: Кіровоградська (4 млрд 712 млн грн), Київська (4 млрд 942 млн грн), Вінницька (3 млрд 289 млн грн), Одеська (2 млрд 940 млн грн), Дніпропетровська (2 млрд 937 млн грн), Полтавська (2 млрд 407 млн грн), Волинська (2 млрд 117 млн грн), Львівська (2 млрд 94 млн грн), Хмельницька (1 млрд 758 млн грн), Тернопільська (1 млрд 527 млн грн) області.

Найбільше кредитів за програмою портфельних гарантій 80% надали державні банки. Так, «ПриватБанк» видав таких агрокредитів на 8 млрд 243 млн грн, «Укргазбанк» – на 4 млрд 355 млн грн, «Ощадбанк» – на 2 млрд 814 млн грн, «Укрексмімбанк» – на 2 млрд 285 млн грн.

Відповідно до умов програми аграрії могли залучити до 60 млн грн під 0 % річних. Строк кредиту – 6 місяців. Ціль кредитування: інвестиційний кредит на придбання сільськогосподарської техніки, кредит на поповнення обігових коштів для придбання насіння, добрив та паливно-мастильних матеріалів.

Розмір кредитної гарантії сягав 80 % від суми кредиту. Тобто, для отримання кредиту покриття заставою мало становити лише 20 % від суми кредиту, інші 80% забезпечувалися гарантією з боку держави.

Програма передбачає обов’язкове забезпечення (заставу, поруку) для отримання кредиту. Нею може бути об’єкт кредитування, рухоме, нерухоме майно – комерційна нерухомість, спецтехніка, основні засоби, в т.ч. такі, що купуються за кредитні кошти, а також зерно.

«У березні Кабмін розширив програму кредитування для аграріїв, аби гарантувати стабільне й успішне проходження посівної кампанії в Україні. Наші плани та плани аграріїв, наскільки це можливо, реалізувалися. Сівба відбувається в усіх областях України, крім Луганської, оскільки практично на всій її території тривають бойові дії. Аграрії деяких регіонів уже її успішно завершили. Завдяки пільговому кредитуванню вони змогли вчасно закупити паливно-мастильні матеріали, гербіциди, пестициди, виплатити зарплати своїм співробітникам. Тому один етап фактично пройдено, але попереду – не менш важливі періоди збору та реалізації врожаю. Тож Уряд і надалі працюватиме над тим, щоб аграрії були забезпечені доступним фінансування – це базова умова для їх розвитку та конкурентоздатності», – підкреслив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Перелік підстав евакуації авто є виключним

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Вивезення підприємств здійснюється у випадках, коли існує така логістична можливість без надмірної загрози для водіїв та залізничників

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Для бизнеса важно не иметь «открытой валютной позиции»

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Протягом одного року, до 1 вересня 2022 року, українці матимуть змогу відкрито заявити державі про свої реальні статки, зокрема про ті, з яких не було сплачено податки

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Значна увага ревізорів прикута до суб’єктів великого підприємництва, у яких обсяг можливих порушень та, відповідно, податкових донарахувань найбільший

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Чим прозоріша система, тим менше пільг й менше порушень